Boek de 'Belofte' is van gròòte waarde voor de Vastenavend.

  • Krabbegat 10-01-16

Jan van Giels, Prins Wannes 1, schreef 't voorwoord. (foto Albert Joosen)

Zaterdagmiddag was in kefee Oosterwaal de boekprissetasie van de Belofte n'aan de Geit. In di indrukwekkende boek van 168 pagina's wor de geschiedenis, de rituwele én tredisies rondom d'n Ellefde van d'n Ellefde beschreve.

In 't bijzijn van de boere van de Stichting Vastenavend en veul andere belangstellende prisseteerde Eric Elich van de Stichting Vastenavend 't boek in Oosterwaal. Alle lof was t'r voor Eric, de samesteller van 't boek, die netuurlek vèral bekend is van zijn rol as Nar mette Vastenavend. 'Wa zo'n stukske al niet teweeg ken brenge. Wà d'n leed, wà d'n treurnis', vertelt Eric Elich. 'K'eb effekes overwòòge n'om de titel te verandere n'in 'Komt 'n geit bij de dokter!', voegt Eric d'r ok nog aan toe.

Di boek ga d'over slechts één onderwerrep: De Geit. De Geit van Mie d'n Os en aar betekenis voor de Berregse Vastenavend. 'n Betekenis die dà bèèsje is toegekend deur de manne van t'éérste uur van de Stichting Vastenavend.

Joost Eykman sprak alle aanwezige gaste toe en netuurlek was t'r ok 'n werrem welkom voor de spesjale genòòdegde Jan van Giels, Lien van Vliet (echtgenòòte van de vroegere Gròòtste Boer Wim van Vliet), Jan Koopman en Kees Theunisse. Ok Cees Franken was aanwezig bij de boekprissetasie. Cees was in 1960 'n ellef-jareg kulleke en neve Anton van Duinkerken en Sjef de Graauw aanwezig en liet as één van de ellef Berregenare zijn eige toekomstver'aal over 't Krabbegat in 'n lòòje koker stoppe en inmetsele bij de geit.

't Voorwoord van 't boek wier geschreve deur Jan van Giels, oud Prins Wannes 1, en in 1959 de grondlegger van 't monement op 't Blèèkveldje. Toen wier de sokkel gemetseld en 'n jaar later in 1960 is 't beeldje ont'uld.

't Boek van de Belofte n'aan de Geit is te kòòp bij Primera Zonneplein, MCD Bloemendaal, Boek'andel Quist en Ròòksjop de Schelde voor 22 euro.

Ok vergimmes interessant om te lezen...