Nacht van d’ééuwege Leut: Ont'ulling Ezelskarreke én 't Stadskedo

  • Krabbegat 12-02-23

't Kedo van de Stichting Vastenavend aan de stad. 4 Beelde gemakt deur Berregse kunstenèèrs

De Nacht van d'ééuwege Leut belòòfde 'n memorabele nacht te worre en da bléék niks te veul gezeed. 't Beurspleintje ston afgelaaje vol mè Krabbe n'in afwachting van de n'Oòg'eid. Die kreeg uit ande van de voorzitter van de techniese kemissie, Aerlant Cloïn', 't Ezelskarreke n'aangebòòje. Same mette imposante lòòpgroep die bij 't Ezelskarreke oor vollegde 'n stoetje nar de Gròòte Mart vor de tweede, tot dan toe g'eime, ont'ulling. Eén van 'è'k-me-jouw-dèèr'. D'r wier gesproke n'over 'n beeldege, en bleek zo waar as mar zijn kan, want toen 't Ezelskarreke midde n'op de Mart wier geparkeerd verschene d'r vier lichtspots op de Peperbus om 4 beelde te ont'ulle die ware weggezet in de lege nisse mè baldakijne: Gertrudis van Nijvel, De Zeemeermin, Jan mette Lippe en De Nar wiere één vor één toegelicht en aan alle Krabbe getòònd. De beelde zijn gemakt deur Kees Warmoeskerken, Sjoerd van den Boom, Paul Lelieveld en Eric Elich.

Bij jubeleeja van de Bergse Vastenavend, en soms ok op andere memente, biedt de Stichting Vastenavend de stad 'n blijvend kedooke n'aan. Denk bevobbeld aan 't gròòte schilderij van Prins Nilles I, de Geit op 't Bléékveldje, 't gedicht van Bert Bevers bij de Dikke Bòòm, 't gedicht Jubelstadje van Anton van Duinkerreke op de n'oek van de Korte Meestraat. En nog zo 't één en ander.

3 van de 4 beelde: legendaries, iestories en simbolies. (mitologies nie afgebeeld) Fotoos Corné de Weert

Jubeleejumkedo Stichting Vastenavend
Vor 't 7x11 jubeleejum van de naoorlogse Vastenavend ebbe vier Berregse kunstenèèrs vier béélde gemakt. Deze zijn weggezet in de lege nisse mè baldakijne aan stadstore de Peperbus. De vier fegure ebbe n'ellek 'n andere n'oorsprong: legendaries, mitologies, iestories en simbolies. Oe verschillend da z'ok zijn, zullie ver'ale grijpe n'in mekaar en versterreke mekaar. Ze vertelle over d'iestorie en d'identiteit van de stad en ze verbinde op allerlei meniere 't ede mè d't verleeje n'en de toekomst. Vanweges coronabeperrekinge konne de béélde pas 'n jaar na 't jubileejum weggezet en aangebòòje worre.

Lees ier 't ver'aal achter de 4 beelde:
Legendaries - Gertrudis van Nijvel
Mitologies - De Zeemeermin
Iestories - Jan mette Lippe
Simbolies - De Nar


Bekek ok 't videjooverslag van De Nacht van d'ééuwege Leut

Ok vergimmes interessant om te lezen...