ZuidWest TV zendt doku over de Vastenavend­bouwkultuur 'Bouwe be'ouwe' uit

  • Krabbegat 06-09-21

De Koolos van BoZ van bouwclub de Krabbeklutsers. Foto: Dick Vermaas

Adde 't weer zo zou zien dan zoude 't bekant nie zegge, mar de zomervekansie is voorbij en normaal gezien begint dan 't bouwseizoen vor de Vastenavendbouwclubs in onze geméénte wir. Deur Corona adde me fleet jaar gin Optocht en konde deur de bouwers nie of nauweleks worre gebouwd deur alle maatregele die nòòdeg ware n'om Corona binne de perreke t'ouwe. Tot overmaat van ramp ginge de Berregse bouwkote in 't voorjaar op slot, omdasse nie veileg bleke te zijn. Gelukkeg zijn die prebleme n'opgelost en dus ken 't nuuwe bouwseizoen starte.

Om de bouwers in de stemming te brenge wier op vrijdag 3 september de spiksplinternuuwe dokumentèère 'Bouw be'ouwe' aan alle bouwers getòònd. De doku wier in opdracht van de Stichting Vastenavend gemakt en is bedoeld om 't gemééntebestuur van Berrege mee te neme n'in de waarde n'en betekenis van de Berregse bouwkultuur. Bas van Oevelen van de Stichting Vastenavend lat wete: 'Waddut bouwe betekent vor onze geméénschap en wa d'ons da d'as lokale sameleving ammaal oplevert. Da ga veul verder dan 'n leutege n'obbie vor 'n gròòte groep mense. De dokumentèère gift dèèr goed inzicht in.' Bas vervolgt: 'Die bouwkultuur is onderdeel van 'n éél kwetsbaar eko-siesteem. Verdwijnt 't bouwe dan etta vrijwel bedéén effekt op de menier waarop me n'ier Vastenavend viere en etta d'ok op zijn beurt wir gevollege vor 't kulturele en sesjale leve n'in de geméénte.

Deur de dokumentèère 'Bouwe be'ouwe' kan 't gemééntebestuur de betekenis van die bouwkultuur meeneme n'in de besluitvorming over de toekomst van de bouwkote. In di dossier trekke de Stichting Bergse Bouwers, Stichting Hal-Wana en de Stichting Vastenavend same n'op. Bas van Oevelen legt uit: 'Me kwame d'r achter datte diskussie over de bouwkote te veul over de stééne ging en te weineg over d'inhoud.' En 't mot teslotte over d'inhoud gaan, over de waarde van onze rijke bouwkultuur. De dokumentèère 'Bouwe be'ouwe' roept 't gemééntebestuur op dèèr òòg vor t'ebbe, mar de doku lat ok zien datte klups zellef ok 'n flink stuk verantwoordelek'eid nimt. Zo late ze nuuwe bouwmeniere zien en zijn ze veul meer in verbinding mè d't onderwijs en 't bedrijfsleve. Binnekort late ze dèèr meer over los. Bas: 'Me ware erreg onder d'indruk van 't eindpredukt. Dèèr is deur 'n groep mense, waaronder de bouwers, éél veul tijd in gestoke.'

ZuidWest TV
ZuidWest TV makt kommede donderdag 'n nuuwe n'uitzending van M2 waarin Maarten van den Boom in gesprek zal gaan mette voorzitter van de Stichting Vastenavend, Bas van Oevelen. Nie allééneg de voorzitter, mar ok bouwers die vanuit de bouwclubs betrokke zijn bij d'er'uisvesting zulle n'aanwezeg zijn. De uitzending is te vollege n'op 't kenaal van ZuidWest TV op donderdag 9 september vanaf 21:00 uur. De uitzending wor in 't wiekent er'aald en is na donderdag trug te zien op de website van ZuidWest.

Ok vergimmes interessant om te lezen...