Voortaan gin verbrande van 't errepellòòf meer bij de Draak

  • Krabbegat 07-09-21

't Verbrande van 't errepellòòf. Archieffoto: Stichting Vastenavend

Fleet jaar gin deur 't Coronavirus de bekende Ellef Ellef nie deur. En dan bedoele me nie allééneg 't uitspreke van de kale n'ééd op 't Bleekveldje, mar ok de interne viering van de Stichting Vastenavend kon gin deurgang vinde. Eél vroeger, in de jare van de na-oorlogse Vastenavend was voor de Stichting Vastenavend Ellef Ellef gewòòn 'n jaarvergadering waar later 't agendapunt bij de Geit van Mie de n'Os wier toegevoegd om dèèr dus de kale n'èèd af te legge. In essensie is in de lòòp der jare nie éél veul veranderd. Oògtepunt bleft volleges tradisie de kale n'èèd en 't feit da d'n n'Oòg'eid 't licht op groen zet voor een spiksplinternuuwe Vastenavend.

Mar op Ellef Ellef komme de boere van de Stichting Vastenavend eerst bij mekare in de Draak om 't errepellòòf te verbrande in de Sinte-Mèèrteschouw om boze gèèste te verdrijve n'en de grond wir vruchtbaar te make. De boere zinge dan rond de schouw and in and en mee éél d'r lijf 't lied 'kom boere gif mekaar de and' en zwere trouw aan de kommede Vastenavend. En aan dees tradisie kom nou 'n eind en zal dus over persies 65 dage dus ok nie plaatsvinde in de Draak.

De Draak ette ambisie om 'n Miesjelèn-ster te ale. Dèèrom verandert restaurant Hemingway in Restaurant 1397 en dèèrom is 't vor de Stichting Vastenavend nie meer mogelek om dèèr 't errepelòòf te verbrande. Waar en oe de interne Ellef Ellef viering dan wel zal plaatsvinde is nog 'n gròòt g'eim...

Ok vergimmes interessant om te lezen...